In Memoriam – Станоје Поповић

posted in: In Memoriam, Vesti | 0

Станоје Поповић (1936 – 2019)

 

Доајен тимочког спортског новинарства и дугогодишњи спортски радник у рукомету Станоје Поповић преминуо је у 83.години живота.

Рођен је 1936.године у Придворици, у општини Блаце. Основну школу учио је у Блацу и Бору, а средњу Економску школу завршио је у Зајечару. Завршио је новинарску школу Југословенског Института за новинарство. Поповић је прошао својеврсну припрему и усавршавање за спортско новинарство, тако што је у скоро свим борским спортским клубовима време провео на тренинзима и такмичењима, са циљем да упозна правила игре у сваком од спортова, како би могао лакше и квалификовано да извештава са такмичења и коментарише спортске догађаје. Ово јединствено спортско „школовање“, помогло му је да касније постане први тимочки спортски новинар и легенда у тимочком спортском новинарству. Као активан спортски радник у рукомету, био је у жирију за избор најбољих тимочких спортиста.

Станоје Поповић је активно био у спорту пуних 46 година, почев од 1956.године када је почео да игра рукомет и фудбал. Био је рукометни судија, делегат-контролор и функционер у рукометним клубовима Железничар, Кристал, Зајечар, КТК Зајечар, Тимочанка, у савезима и радним телима, у спортском савезу општине Зајечар и тимочког региона.

Почетком 70-их година, реактивирао је Општински рукометни одбор, а убрзо затим и Регионални рукометни савез. Више пута је биран и у органе Рукометног савеза Србије и удружења клубова.

За рад у листу „Тимок“ Станоје Поповић је 1975.године одликован Орденом рада са сребрним венцем, и 1986.године Орденом заслуга за народ са сребрном звездом.

Своје слободно време поклонио је зајечарском рукомету, о чему најбоље сведочи његова књига „Време рукомета“, која остаје као трајни документ о времену у коме је хиљаде младих Зајечараца и Зајечарки провело своје најлепше младе дане.

Станоје Поповић је преминуо у понедељак у раним јутарњим сатима, а место и време сахране биће накнадно саопштени.

Кућа жалости Насеље Краљевица Б-7 1/11, Зајечар