In memoriam – Радомир Костић – Црни

posted in: In Memoriam, Vesti | 0

Радомир Костић – Црни
(05.11.1951 – 13.09.2021)

У 70. години, изненада је престало да куца срце рукометне легенде некадашње Југославије и Србије, једног од најбољих чувара мреже који је икада стајао на голу најугледнијих клубова јужно од Београда.

Умро је Радомир Костић Црни, за своје ближње Лале, некадашњи капитен омладинске репрезентације Србије и Југославије, члан Б и А репрезентације Југослаије, четири пута учесник „Трофеја Југославије“, освајач сребрне медаље на Светском студентском првенству у Пољској.

Са 16 година,из дворишта ОШ Јосиф Костић, непосредно поред зграде у којој је живео са братом Драганом, мајком Оглом и оцем Душаном, преселио се на игралиште ДТВ Партизана поред Ветернице и стао на гол сениорског састава РК Дубочица на којем је као играч завршио каријеру 1985. године и врло брзо почео да се бави тренерским послом.

Дубочицу је као тренер преузео у јесен 1986. године на почетку првенства Друге лиге југ и 30.маја 1987. године, у фантастичној атмосфери пред 3.000 гледалаца, сјајном победом над директним конкурентом за прво место, Вардаром из Скопља, увео Дубочицу у Прву лигу. Овим резултатом се поносио као најдражим у годинама рада са првотимцима у матичном клубу. Памте се наравно и године када је у тандему са председником клуба Петром Вељковићем, ударао темеље данас суперлигаша и набољег лесковачког клуба, РК Дубочица 54. Поносио се најпре играчком каријером, играма у дресу Дубочице у њеној најуспешнијој сезони (1970-1980. године).

Запажену каријеру рукометног стручњака остварио је и радећи у Македонији где је тренирао РК Гостивар, а са РК Шевро из Куманова изборио пласман у Купу Европе. У сјајној екипи био је тада и некадашни репрезентативац Жикица Милосављевић. У јуну 2001. године преузео је екипу РК Тутунски комбинат у Прилепу са којом је освојио друго место у Лиги, али освојио и Куп Македоније. Играјући у Купу победника купова ЕХФ Тутунски комбинат предвођен тренером Костићем изгубио је у драматичним околностима од београдског Партизана. Радећи у Србији, водио је клубове од Суботице, преко Бора до Приштине, колико је био цењен казује податак да је био селектор Друге лиге, група „Север“. Била је велика али неостварена жеља да преузме и тренира београдски Партизан.

Драги мој „мајсторе“, све си изненадио прераним одласком, па и свог најбољег пријатеља и сарадника међу новинарима. Један другог смо, са искреним уважавањем ословљавали са „мајсторе“, зато и последњи поздрав почињем поруком: почивај у миру Радомире Костићу „рукометни мајсторе“ и легендо, и буди сигуран да су ти новински текстови и рукометне монографије твог пријатеља посветиле довољно простора – за незаборав.

Сахрана Радомира Костића Црног биће сутра (уторак) у 13 часова на Светоилијској гробљу у Лесковцу.

 

Душан Стаменковић

текст преузет са: www.sportskastranajuga.com